Hoppa till sidans innehåll

Venla 2016


 

Här är damernas egna ord om den gångna helgens Venla-kavle i Finland.

Galina Vinogradova, Sara Eskilsson, Josefine Engström och Natalia Gemperle stod i tur och ordning för en stark insats under Venla-kavlen i lördags där laget till slut kom på en sjätteplats. Vi bad alla berätta om sina lopp, och så här låter det:

Galina: Från starten och till startpunkten sprang tätgruppen väääldigt snabbt. Efter ungefär 300 meter I hög fart blev tempot något lugnare. Det var grönområde på väg till den första kontrollen, det var mycket folk och inte möjligt att springa snabbare än löparen precis framför dig. Man kunde hoppas på att konkurrenten sprang genom ett mycket tätare grönområde. När vi kom ut till den ”vita” skogen såg jag löpare framför oss. På den andra kontrollen gjorde jag ett litet misstag på ungefär 30 sekunder. Resten av banan gick utan missar. Efter loppet var jag nöjd.

Vår sjätteplats i år är sämre än andraplatsen förra året, men det är ändå bättre än någonsin. Jag tycker en sjätteplats av 1490 lag är väldigt bra! 

Sara: Under lägret innan Jukola hade jag känt ganska mycket osäkerhet i skogen. Kurvningen var väldigt vag, och även om jag satte de flesta kontrollerna bra så kände jag mig aldrig helt trygg. Inför loppet var jag därför väldigt fokuserad på hur jag skulle arbeta tekniskt och visste att riktningen skulle bli helt avgörande. Kände mig stark i början och var samtidigt väldigt metodisk och satte de första två kontrollerna bra. Från att ha haft ganska mycket folk runt omkring mig så var jag helt plötsligt alldeles själv i skogen. Fortsatte springa metodiskt, och när jag stämplat vid första tv-kontrollen fick jag syn på Södertälje-Nykvarns löpare en bit framför mig. Hon jagades av en kameraman, och då förstod jag att vi antagligen låg i tät. Knaprade in avståndet och gick om en bit senare innan vi skiljdes åt av olika gafflingar. Innan varvningen var jag några sekunder efter men jobbade mig ikapp och låg jämsides när vi gick ut på sista rundan. Tog ett lite misslyckat vägval och fick slita mig fram i en grön sluttning i stället för att springa runt på stig, och när jag kom upp mot nästa tv-kontroll såg jag att SNO plus ytterligare två lag låg en bit före i terrängen. Försökte trycka mig ikapp men tappade dem ur sikte när skogen blev tätare. Fick verkligen jobba med mig själv för att behålla fokus på tekniken, men bortsett från en mindre sväng in mot fjärde sista så höll jag ihop loppet ända in i mål. Jag måste vara väldigt nöjd med mitt lopp. Planen var att på ett säkert sätt leverera ett bra utgångsläge till tjejerna bakom, och i de pressade situationer som uppstod så höll jag mig kall och tog kloka beslut.

Självklart hade vi hellre varit på pallen än kommit sexa, men vi måste absolut vara nöjda med vår placering ändå. Bommen hade lika gärna kunnat komma tidigare, och då hade det antagligen inte känts lika nära. Nu vet vi verkligen vilken kapacitet vi besitter, och vi har varit stabila på bra placeringar alla stafetter vi sprungit med den här kvartetten. Jag tror och hoppas att fullträffen kommer att komma så småningom.

Josefine: Jag tycker att jag gjorde ett stabilt lopp tekniskt. Jag gjorde några småkrokar men inget större. Jag visste att jag hade gått rent tekniskt i början, men visste inte att jag ledde förtän kameramannen helt plötsligt började springa efter mig. Jag gjorde mitt jobb men de andra jagade starkt i klunga bakom mig och jag höll inte undan. Min fysik är inte på topp så jag blev ifrånsprungen lite på slutet men jag är ändå rätt nöjd med min sträcka.

Det var en nervös väntan på sista sträckan och såklart var det lite tråkigt att det blev misstag på slutet när vi var så nära, men vi har ändå gjort ett så bra jobb så jag är inte besviken.

Natalia: Jag gjorde inget perfekt lopp. Under den första delen tappade jag bara tid en gång, men på banans andra del började min mardröm…  Efter publikkontrollen sprang jag med Mary Fasting, men vi hade olika gafflingar och jag hamnade för långt till höger. Jag fick göra korrigeringar och missade min kontroll med några meter. Sen letade jag den kontrollen i tre minuter. Resten av banan sprang jag med Judith Wyder, jag försökte hänga med henne genom att springa snabbare än jag egentligen kunde för att kunna hålla i orienteringen just då. Så på grund av detta ”lät” jag Sveta Mironova komma ifatt oss.

Jag var besviken efter loppet eftersom jag vet att jag kan så mycket bättre än att springa in som sexa. Men mina lagkamrater gjorde ett superjobb för att ge mig min position ut på sista sträckan. Så vi ska bara behålla motivationen och träna hårdare för framtiden!


Halden heter årets segrare i Venla. Men vi säger GRATTIS till Galina Vinogradova, Sara Eskilsson, Josefine Engström och Natalia Gemperle som kämpade i täten hela vägen och sprang in som sjätte lag, näst bäst av de svenska lagen. Tjejerna var i ledning flera gånger under tävlingen, senast vid varvningen på sista sträckan. Fjärde topptioplaceringen i rad på de stora orienteringsstafetterna!

Här hittar ni alla resultat: http://online.jukola.com/tulokset/se/j2016_ve/

Hela Hälsingland 18 juni:

Hela Hälsingland 16 juni:
Alfta-Ösa siktar på topplacering, trots strulig vår för Josefine Engström: ”Har varit orolig att jag inte ska hinna komma i form”


 


Hej,

Jag och Sara förbereder oss på hemmaplan plus tävlingar som VM-tester, sprint- SM mm. Efter 10-mila har både min och Saras form stadigt gått uppåt. Tyvärr blev jag dock sjuk igår men hoppas att det snabbt blir bättre och inte sabbar formen för mycket.

Natalia och Galina tävlar på EM i orientering just nu och skördar framgångar!

Tisdagen innan Jukola/Venla flyger vi till Finland och tränar dagarna innan tävlingen i relevant terräng från arrangörens officiella träningspaket. Det blir ett snabbt pass på torsdagen men i övrigt bara lugnare pass för att kolla in terrängtypen.
Vi kommer att bo på ett vandrarhem cirka 25 km från tävlingscentrum och en km från ryska gränsen, så vi hoppas att ryskorna känner sig hemma där!

Hälsningar
Josefin

Uppdaterad: 05 MAR 2017 14:45

fb_logga_aook_oppen

facebook_osatraffenx

facebook_intern


SPONSORER 2022Aefab.png

Aicab.png

 

Ovanåkers Kommun

Rekonomerna 2015x

 

Postadress:
Alfta-Ösa OK - Orientering
Box 97
82222 Alfta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info