Hoppa till sidans innehåll

Vad är Skogskul?


Skogskul är träningar för barn och ungdomar där man delas in i olika grupper beroende på ålder, kunskapsnivå, orienteringsintresse, antal anmälda barn och för närvarande även vad pandemiläget tillåter.  

 Lilla Skogskul  (barn födda 2015-2016) 
Fokus på rörelseglädje i skogsmiljö med inslag av enklare och roliga orienteringsövningar. Inga krav på kunskapsutveckling.

 Skogskul Ljusgrön  (barn ca 6-8 år) 
Första steget efter Lilla Skogskul, samt för helt nya barn som inte tidigare varit med och orienterat. Fokus på att lära sig grundläggande karttecken, passa kartan, upptäcka glädjen med orientering samt att röra sig i skog och mark.

 Skogskul Grön  (barn ca 7-9 år) 
Den första nivå-gruppen baserade på barnens kunskaper. I grön grupp lär man grundläggande kartkunskaper och kartförståelse, samt att orientera efter tydliga ledstänger, passa kartan, kartans färger och de vanligaste karttecknen. Fokus är på att få kartvana och att passa kartan med hjälp av sin omgivning. Grön är nivån på de enklaste banorna på orienteringstävlingar och här är skugga (medföljare) tillåten.

 Skogskul Vit  (barn ca 8-10 år) 
Den andra nivån är vit. Här fördjupar sig barnen på det man lärt sig i grön grupp. Dessutom får man lära sig ytterligare karttecken och ledstänger - samt att kompassen introduceras som hjälpmedel för att passa kartan. På vit nivå behöver man kunna byta ledstång samt ta kontroller som sitter bredvid ledstången och gena över öppen mark. I vit grupp är målet att barnen ska våga och kunna orientera en bana självständigt. Tävlingsungdomar på vit nivå är upp till DH10.

 Skogscool Gul  (ungdomar 10 år +) 
Gul nivå innebär ett stort utvecklingssteg och här lär sig barnen alla typer av karttecken och terrängområden, att orientera mot tydliga uppfångare, använda kompassen för att navigera samt vad högsta höjden är. Tävlingsungdomar på gul nivå är vanligtvis 11-12 år (DH12).

 Skogscool Orange  Violett  (ungdomar 13 år +) 
Orange är färgen på banorna som tävlingsungdomar springer i DH14. Denna nivå kallas även Medelsvår och är en vanlig nivå för vuxna nybörjare. Här förekommer svårare kontrollpunkter (med uppfångare bakom) samt att man behöver kunna orientera och förstå höjdkurvor. Ungdomarna på denna nivå behöver förstå olika framkomligheter och bedöma och välja vägval. Violett är ytterligare ett steg upp och är så nära de svåraste banorna man kan komma. Här ska man kunna orientera utan tydliga ledstänger och uppfångare. Tävlingsungdomar på violett nivå springer DH16.

Uppdaterad: 21 APR 2021 20:31 Skribent: AD
E-post: Adressen Gömd

fb_logga_aook_oppen

facebook_osatraffenx

facebook_intern


VÅRA SPONSORER aefab
Rekonomerna 2015xOvanåkers Kommun


  
  

Postadress:
Alfta-Ösa OK - Orientering
Box 97
82222 Alfta

Kontakt:
Tel: 0705269788
E-post: This is a mailto link

Se all info