Om klubben

Alfta-Ösa OK har fotorientering, skidorientering, mountainbike-orientering och orienteringsskytte på programmet.

Klubben bildades 1980 genom en sammanslagning av Alfta SOK och Ösa OK. Men orienteringen i Alfta har anor sedan många år tillbaka. Redan på 40-talet kom de första svenska mästarna genom Erik Blomberg 1940 och Algot Östh 1942.

Klubbens aktiva medlemmar rör sig från motionärer och ungdomar till yppersta världselit.

De senaste åren har varit mycket framgångsrika för klubbens elitlöpare:

• Vårt damlag har under åren 2015-2021 placerat sig bland de tio bästa vid tio av elva upplagor av de största stafetterna, svenska Tiomila och finska Venla. Toppresultaten är segrar i Venla 2017 och 2021, andraplats i tiomila 2019 och andraplats i Venla 2015.

• Klubbens skidorienterare har de senaste åren haft stora framgångar med individuella VM-guld för Lisa Larsen, Josefine Heikka, Tove Alexandersson och Erik Rost. Klubbens åkare har dessutom erövrat mängder av andra VM, EM och SM-medaljer i Skid-O.

Alfta-Ösa OK växer också på bredden, exempel på detta under 2019 (den senaste säsongen som var opåverkad av pandemin):

• Vi hade för tredje året i rad två lag på 25-manna.

• Alfta-Ösa OK hade flest antal deltagare på Sörklubbs.

• Alfta-Ösa OK blev bästa ungdomsklubb i Hälsingland (flest antal starter).

• Över 1000 registrerade deltagare på Hittaut som vi tillsammans med Edsbyns OK arrangerade för tredje året.

Klubben är en flitig tävlingsarrangör. Flaggskeppet är Ösaträffen som arrangeras varje år i anslutning till nationaldagen den 6 juni, och lockar mängder av deltagare.

Alfta-Ösa OK ansvarar sedan 2021 för driften av Alfta Camping.

Klubbens verksamhet utgår ofta från den egna klubbstugan Kvarnstugan som ligger vid Forsparken.

Uppdaterad: 04 JAN 2022 16:18 Skribent: Thomas E

fb_logga_aook_oppen